Piercing Nedir, Piercing Ne Demek?
Piercing (Pirsing); kişinin kendini güzel hissetmek, estetik değer katmak ya da yaşam tarzını ifade etmek için ciltle birlikte alttaki yağ tabakasının veya kıkırdağın uygun steril şartlarda delinerek takı takılması işlemine verilen genel isimdir. Hem delim işlemine hem de delim işlemi sonrasında vücutta kullanılan takıyı belirtmek için kullanılan piercing kelimesi ingilizce kökenli olup ingilizcede “delici, delip geçmek” anlamlarına gelmektedir. Böylece piercing nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre hemen sonrasında çeşitlerini inceleyebiliriz.
Tagrean – Piercing Modelleri
Piercing Çeşitleri Nelerdir?
Uygulandığı bölgeye göre adlandırılan piercing çeşitleri aşağıda listelenmiştir.
- Kulak piercing
- Yüz piercing
- Vücut piercing
- Genital piercing
Temelde 4 ana başlık altında toplanan piercing çeşitleri uygulandığı noktaya göre özel isimlere sahiptir. Örneğin, piercing kulak üzerinde 9 farklı noktaya uygulanabilmektedir. Kulağın yanak ile birleştiği noktadaki kıkırdak dokuya “Tragus” ve uygulanan piercing işlemine “Tragus Piercing” adı verilmektedir. Piercing kulak üzerindeki diğer çeşitleri; Industrial, Rook, Daith, Snug, Conch, Anti-Tragus-Piercing ve Lobe olarak isimlendirilmektedir.
Yüz piercing çeşitleri arasında yaygın olarak kullanılanlar; Kaş piercing , Nostril piercing (Burnun yan tarafı), Septum piercing (Burun iç duvarları arasından geçirilmiş), Bridge piercing (Burnun en üst kısmında gözlerin arasında kalan bölüme takılmış olan), Dil piercing, Labret piercing (Dudağa takılmış olan), Medusa piercing (Üst dudağın orta kısmına takılmış olan), Madonna piercing (Üst dudağın yan tarafına takılmış olan), Yanak piercing, Austin Bar piercing (Burnun tam uç kısmına takılmış olan).
Vücut piercing çeşitleri ise; Göğüs ucu, Göbek deliği ve Madison piercing çeşitleridir.
Piercing Nasıl Takılır?
Piercing delme işleminin; konusunda uzman, yeterli bilgi, ekipman ve tecrübeye sahip kişilerce yapılması önerilmektedir. Delim işleminin yapıldığı ortamın ve kullanılan ekipmanların hijyen koşullarını karşılayıp karşılamadığı araştırılmalıdır. Hem işlem sırasında hem de işlem sonrasında ortaya çıkabilecek sorunların ortadan kaldırılması için tıbbi olarak uygun ekipmanın kullanılması gerekmektedir. Piercing delim işlemi yapıldıktan sonra yara iyileşene kadar kullanılacak takının enfeksiyon ve alerji riskini azaltan ya da ortadan kaldıran steril ortamda paketlenmiş cerrahi çelik, altın, niyobyum veya titanyum gibi metallerden seçilmelidir. Tamamen iyileşmeden diğer piercing modellerini takmamanız enfeksiyon riskinden dolayı tavsiye edilmektedir.
Piercing Taktırırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Piercing uygulamasını yapacak sanatçının konusunda deneyimli olması
- Uygulamanın yapılacağı mekânın gereken hijyen koşulları taşıması
- Kullanılan materyalin alerji ya enfeksiyon riskini azaltan materyalden seçilmesi
- İşlem sırasında kullanılan ekipmanın sterilize edilmesi
- İşlem sırasında kullanılan iğnenin özel olarak piercing için üretilmiş olması
- Piercing taktırmaya karar vermeden önce işlem hakkında detaylı bilgi alınması
Piercing Topu Nasıl Çıkarılır?
Yapılan bölgeye ve kullanılan malzemeye göre farklılık göstermekle birlikte piercingin top şeklindeki vidalı üst kısmı kişinin kendi vücuduna bakış açısına göre saat yönünün tersine (sola doğru) çevrilerek çıkarılmaktadır.
Çıkarılmadan önce uygulama sırasında uzman sanatçının verdiği bilgi doğrultusunda yeterince süre beklenmesi önerilmektedir. Gerekli bakım yapılmadığında ya da belirtilen süreden önce piercing çıkarıldığında enfeksiyon riski ve açılan deliğin kapanma riski bulunmaktadır. Yeteri kadar süre geçtiğinden emin olunamıyorsa piercing uygulayan uzmana giderek durum hakkında bilgi alınmalıdır.
Çıkarılırken ilgili bölgenin dezenfekte edilmesi enfeksiyon kapmamak açısından son derece önemlidir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte enfeksiyon riski gibi durumlar hakkında bilgi alınması ve piercing topunun dikkatlice çıkarılması gerekmektedir.
Yaygın kulak piercing modelleri ve çeşitleri:
Tragus Piercing
Kulak kanalının hemen önünde bulunan kıkırdak çıkıntısının delinmesi ile uygulanan ve buraya takılan aksesuarlara tragus piercing denir. Günümüzde oldukça popüler bir piercing çeşididir. Uygulanması hızlı ve basittir.
Tagrean – Tragus Modelleri
Tragus Piercing ne kadar sürede iyileşir?
Kesin bir zaman söylemek elbette münkün değil, ancak genellikle 3-6 ay arası sürmektedir.
Tragus Piercing Nasıl Çıkarılır?
Piercingler çıkarılırken, ellerin ve ilgili bölgenin dezenfekte edildiğinden emin olunmalıdır. Tragus piercing de çıkarılırken eller ılık sabunlu suyla 20 – 30 saniye civarında dezenfekte edilmeli ya da uygun dezenfektanlar kullanılarak sterilize edilmelidir. Kulağın tragus bölgesi hafifçe cilde doğru eğilerek piercingin arkasındaki top çıkarıldıktan sonra kıkırdak içinden geçen pim nazikçe alınmaktadır. Tragus piercing çıkarıldıktan sonra Tragus bölgesi tekrar dezenfekte edilmelidir.
Helix Piercing
En çok tercih edilen piercing çeşitlerinden biridir. Kıkırdak piercingi olarak da bilinir. Kulağın üst dış kıkırdağının delinmesi ile elde edilen bir işlemdir. Bu bölgede ikili veya üçlü sarmal olarak da kullanabilirsiniz.
Tagrean – Helix Piercing Modelleri
Helix Piercing ne kadar sürede iyileşir?
Bu piercing modelinin iyileşme süresi kesin olmamakla birlikte yaklaşık olarak 8-12 ay civarındadır.
Helix Piercing Nasıl Çıkarılır?
Ellerin ve ilgili bölgenin dezenfekte edildiğinden emin olunmalıdır. Piercinginizi çıkarırken piercingin her iki tarafını da sabit tutmanız gerekmektedir. Arkada kalan topu bir elinizle iyice kavrayın ve sabit tutun, daha sonra ön tarafı diğer elinizle saat yönünün tersine çevirerek açın ve piercinginizi çekerek çıkarın. Tekrar kullanmadan önce kesinlikle piercinginizin steril olduğundan emin olun. Daha sonra yeni piercinginizi hangi yönden takmak istiyorsanız o yöndeki delikten dikkatli bir şekilde geçirin. Eğer piercinginiz toplu ise topu saat yönünde çevirerek (sağa doğru) takma işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bazı yüz piercing modelleri ve çeşitleri:
Burun Piercing Nedir, Çeşitleri Nelerdir:
Burun piercing modelleri Nose piercing (hızma) ve Septum piercing (halka) modelleri olmak üzere iki modeli vardır. En yaygın olarak kullanılan piercing modelleri halka, yarım halka ve hızma şelindedir.
Nose Piercing
Halk arasında hızma olarak da bilinmektedir ve oldukça popülerdir. Burunun sol veya sağ hava kanalının delinmesi ile gerçekleştirilen işlem sonucu takılmaktadır.
Septum Piercing
Burnunuzun her iki hava yolunun ortasından iğne ile delinmesiyle uygulanan bir işlemdir.
Ağız Piercing Nedir, Çeşitleri Nelerdir:
Smiley Piercing
Smiley piercing, üst dudağınızın iç kısmını üst diş etinize bağlayan doku kanalına uygulanan bir işlemdir. Günümüzde oldukça popüler olan smiley piercing gülündüğünde göründüğü için bu şekilde isimlendirilmiştir. Smiley piercing yaptıranların en çok dikkat etmesi gerek hususların başında ağız bakımı gelmektedir.